Innata
  • home
  • Begeleiding
    • voluit vrouw
    • welkom baby
    • Zalig zwanger
    • zorgeloze kraamtijd
    • verbonden ouder
    • Hoe ga ik te werk
  • Levenskrachtritueel
  • Contact&info
  • Blog
  • home
  • Begeleiding
    • voluit vrouw
    • welkom baby
    • Zalig zwanger
    • zorgeloze kraamtijd
    • verbonden ouder
    • Hoe ga ik te werk
  • Levenskrachtritueel
  • Contact&info
  • Blog

Wat ervaart je baby in de buik?

6/26/2018

 

#zwangerschap #co-creatie

Foto
We weten ondertussen al wel dat chemische stoffen, nicotine,alcohol of andere drugs het kind erg kunnen schaden. Maar ook ergenissen, spanningen, stress, woede, groot verdriet, eetstoornissen, zorgen over teveel kilo’s worden opgeslagen in het celgeheugen van het kind. Is het kind gewenst? Hoe is de relatie tussen de ouders? Ervaart de moeder veel stress?
Het bewustzijn is aanwezig.

Niet elke herinnering is bewust, vele herinneringen zijn onbewust aanwezig, ze worden opgeslaan in ons onderbewustzijn. Maar het bewustzijn (vanaf de conceptie) is aanwezig én de herinnering wordt opgeslaan in je cellen.  Dit maakt dat elke ervaring die een zwangere moeder doormaakt, mee beleefd wordt door haar ongeboren kindje en invloed heeft op diens ontwikkeling.
 
Negen maanden fundament

Slecht éénmaal in je leven wordt alles opgebouwd, en dit gebeurt de eerste  maanden van de zwangerschap, nadien zal de baby enkel nog groeien en bijkomen. Gedurende deze negen maanden in de buik wordt het lichaampje gevormd, maar ook de psychologische blauwdruk. De toon van zijn psychologie wordt gezet door de ervaringen in de baarmoeder. De prenatale periode is de fundering voor het postnatale leven. Met een stevige fundering kan het kind na de geboorte een stevig huis beginnen bouwen. Wanneer op de harde schijf van het kind eenmaal optimisme is opgeslagen, dan zal er later heel wat negativiteit voor nodig zijn om deze positieve innerlijke houding weer ongedaan te maken. Daarom is het zo belangrijk om het ongeboren kind zoveel mogelijk positief te omhullen. Als een aanstaande moeder goed voor zichzelf zorgt, komt dit ook het ongeboren kind ten goede.

Kan de baby mij horen?

Onderzoek bewees dat het ongeboren kind zelfs reageert op de gedachte die de moeder heeft. De baby van een moeder die zin heeft in een sigaret, ervaart stress, meetbaar onder de vorm van een verhoogde hartslag, aangezien hij ondertussen geleerd heeft dat hij toxische invloeden zal ondergaan wanneer zij daadwerkelijk een sigaret zal roken.

De eicel die bevrucht zal worden begint zich te ontwikkelen al voor de laatste ovulatie. Hoe de moeder zich voelt, wat zij meemaakt, is van invloed op de reis en ontwikkeling van de eicel. De manier waarop de conceptie verloopt heeft invloed, net zoals de indrukken die de moeder opdoet tijdens de zwangerschap. De foetus baadt in haar vruchtwater dat geurt naar haar blijschap, vertrouwen, irritaties of zorgen.  Het is niet voor niets dat in culturen met oude gevestigde en overgeleverde waarden geopperd wordt dat zwangere vrouwen zich enkel met het mooiste zouden mogen voeden en zij extra beschermd en afgeschermd worden van prikkels. Want de moeder stuurt als het ware postkaarten van haar (=dè) wereld naar de foetus[2], die zich zo voorbereidt op het leven dat hem te wachten staat.[3]
Wij leven helaas niet in een maatschappij waarin we ons met gemak kunnen afschermen van de prikkels uit de buitenwereld. Wat jij wel kan doen is bewust mooie ervaringen aanreiken en communiceren met je babytje.

Baby’s zien de omgeving van de baarmoeder als de afspiegeling van de latere wereld waarin zij gaan leven.

Wetenschapsjournalist Annie Murphy Paul en schrijfster van het boek ‘Origins’ verwoordt
het als volgt: “Het moederlijf stuurt ‘biologische ansichtkaarten van de buitenwereld’ naar het ongeboren kind.” We beginnen te leren over onze omgeving, onze wereld, ruim voor we die wereld binnenkomen”.
De foetus bereidt zich voor om het leven buiten de baarmoeder aan de hand van de ervaringen – de postkaarten die het te zien krijgt – die de moeder meemaakt wanneer zij zwanger is. Wanneer de moeder honger lijdt, zal de foetus onthouden dat voedsel gehamsterd moet worden. Wanneer er veel ruzie gemaakt wordt, dan zal de baby dit als voorbeeld van hoe er gecommuniceerd wordt, zien. Wanneer een koppel regelmatig bewust contact maakt met de buik en het babytje, dankbaar is om dit kindje te mogen ontvangen, zal het kindje gemakkelijker zijn plek in de wereld vinden.
Even kijken wat dit concreet betekent:
Alle energie van de zwangere vrouw gaat naar het lichaampje in wording. Het enige wat de zwangere vrouw zou moeten doen is zwanger zijn. Jammer genoeg denkt onze prestatiegerichte maatschappij hier anders over. Een zwangere moeder die elke dag in de file staat, nachtshiften draait, gepest wordt op het werk,... Of elke avond drama-soaps kijkt, spannende thrillers en detectiveseries volgt,...  Wat doet dit met haar kindje? Op welke wereld zal het kindje zich voorbereiden?
Een gelukkige, ontspannen moeder zal een baby hebben waarbij de frontale cortex meer ontwikkeld is. Bij een ongelukkige, gestresseerde en niet-ondersteunde moeder zien we dat de baby meer de achterste delen van de hersenen ontwikkelt: het reptielenbrein dat instaat voor onze vecht- en vluchtreacties.

De baby leert nu alles over de wereld waar hij in terecht zal komen en ook hoe jij omgaat met wat je meemaakt. Hoe jij omgaat met conflicten, hoe je reageert op uitdagende situaties, je angsten, neiging tot reageren of terugtrekken,... Ga je op zoek naar inzicht wat elke ervaring jou brengt?
Jij bent het voorbeeld van hoe je omgaat met de ervaringen die het leven je schenkt. Elk leven heeft zijn uitdagingen. Je hoeft jezelf dus niet op te sluiten in het paradijs. Jouw manier van bewust omgaan met wat het leven je biedt en je contact met de baby zijn de beste voorbereiding op deze wereld die je hem/haar kan bieden. Dit is misschien zelfs nog meer van belang, net als de communicatie met je babytje. Je ongeboren kindje verlangt dat jij met hem praat, vertelt, uitlegt wat er gebeurt. Wanneer je iets meemaakt of voelt, praat hierover met je kindje, maak de band nu al. Dat maakt het verschil tussen onderhevig en overgeleverd mee beleven wat de moeder beleeft of samen een team zijn.
 
Als ouder heb jij dus een reuzepotentieel aan co-creatie!

Recent onderzoek toonde aan dat wanneer ouders liedjes voor hun ongeboren kindje gezongen hadden tijdens de zwangerschap, deze baby’s nadien minder huilden. Hiermee toont men aan dat contact maken met je babytje, ook al is die nog niet geboren, een positief effect heeft om de hechting, het veiligheidgevoel en de rust van je kindje.

Hoe gelukkiger jij bent, hoe gelukkiger het kind.

Enkele tips:
Zoek wat jou enthousiast maakt, wat jou positief raakt en voedt jezelf hiermee: je baby voelt, luistert en kijkt mee. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
  • Kijk naar mooie afbeeldingen van natuurlandschappen/bloemen/...
  • Luister naar mooie, rustige muziek
  • Volg een cursus waterrelaxatie voor zwangere koppel. Laat je heerlijk dragen door je partner en ervaar net zoals je baby hoe het is om gewiegd te worden in het water.
  • Maak wandelingen in de natuur
  • Ga zingen, dansen, muziek spelen
  • Doe iets met je creatieve expressie (schilderen, boetseren, tekenen, breien,...). De zwangerschap is een fantastische periode om creatief te zijn.
  • Communiceer aan de foetus wat je hem toewenst. Gebruikt je beeldenkracht en visualiseer je kindje als een gezond en gelukkig wezentje. Zie hoe elk orgaan perfect gevormd is, hoe elk lichaamsdeel er perfect uitziet. Je kan hiervoor een anatomieboek gebruiken of gewoon visualiseren.
  • Wens hem hierbij de waarden toe die hem kunnen helpen een gelukkig mens te worden. Dit kan zijn: wees dankbaar voor dit leven, wees vrolijk, gebruik je wilkracht, blijf altijd de positieve kant ook zien, geniet van de eenvoud, blijf verbonden met de natuur,... Het zijn zaadjes van bewustzijn die je plant in zijn/haar cellen. (Het stimuleert ook jezelf deze voor te leven ;-) )
  • Teken, dans, boetseer, zing, schilder samen met je ongeboren kind. Dit kan zowel de vader als de moeder doen. Jij maakt een deel en stemt je daarna af op het kind en laat het kind door jou schilderen/boetseren/dansen/tekenen/zingen. Zo ontstaat er een mooie communicatie.
  • Stem je af op de baby in je buik. Voel zijn/haar ware wezen en zing zijn/jaar naam. Herhaal dit lied doorheen de hele zwangerschap, tijdens de geboorte en nadien. Zijn/haar welkomslied!
  • Vertel je baby wat je voelt, stel hem gerust, voel de schoonheid en omhulling van jullie samenzijn. Wanneer je je niet prettig voelt, laat hem weten dat het niet aan hem ligt en dat het goed komt.
  • Wanneer je je zorgen maakt over je moederschap, de gezondheid van de baby of de bevalling: maak evenveel tijd vrij om het positieve beeld te creëeren van een gezonde baby en een vlotte bevalling. Gebruik de mentale kracht waarmee je je zorgen maakt in jouw voordeel door ze om te buigen naar een positief beeld.
  • Voed jezelf met positieve geboorteverhalen en vermijd absoluut de negatieve scenario’s. Kijk dus geen rampzalige bevallingsseries op TV, vertel je vrienden dat ze hun horrorbevallingsverhalen even bijhouden tot je kindje geboren is en ga op zoek naar filmpjes, docu's en verhalen waarin vrouwen de mooie en krachtige ervaring van hun geboorteproces tonen. (bijvoorbeeld op deze site: http://geboorteverhalen.mooiebevallingen.nl/ en via docu's zoals "Birth as we know it" .)
  • Wees voorzichtig met het lezen van spannende boeken of het kijken naar meeslepende drama’s of misdaadseries. Het kind voelt elke emotie, je voedt hem dus met spanning, angst, verdriet,...

artikel geschreven door Kathlien Bridoux
> Niets van dit artikel mag kopiëerd worden zonder toestemming te vragen aan de auteur <

Dit artikel verscheen in het Pure Child magazine van April 2017
meer artikels lezen

Comments are closed.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.