Innata
  • home
  • Begeleiding
    • voluit vrouw
    • welkom baby
    • Zalig zwanger
    • zorgeloze kraamtijd
    • verbonden ouder
    • Hoe ga ik te werk
  • Levenskrachtritueel
  • Contact&info
  • Blog
  • home
  • Begeleiding
    • voluit vrouw
    • welkom baby
    • Zalig zwanger
    • zorgeloze kraamtijd
    • verbonden ouder
    • Hoe ga ik te werk
  • Levenskrachtritueel
  • Contact&info
  • Blog

Onze creatiekracht op onze kinderen

6/22/2018

 

#bewust ouderschap #opvoeding #invloed gedachten

Foto
Elke dag reizen er duizenden beelden door ons hoofd. Welke gedachten heersen er in jouw innelijk beeldenlandschap? Wist je dat ze ook verder reizen...en ergens aankomen? Hoe je als ouder/opvoeder denkt over de kinderen die je begeleidt bepaalt namelijk mee hun gedrag. Bewust zijn van je eigen gedachten en hun invloed is dan ook een must voor de bewuste ouder.
De scheppende kracht van onze verwachtingen

In één van mijn lezingen kwam een moeder met hetvolgende verhaal. Ze deelde het co-ouderschap met haar ex-partner en merkte op dat de resultaten van de toetsen van haar dochter schommelden naar gelang ze die week bij de vader of bij de moeder verbleef... Wanneer het meisje bij de papa was had ze lagere cijfers. Papa legde namelijk meer druk op de prestaties van zijn dochter terwijl mama hier rustiger mee omging. De prestatiedruk en de hiermee gepaarde angst die het meisje ervaarde maakte dat ze slechter scoorde.

Rosenthal en Jackson schreven het boek Pygmalion in the classroom waarin ze experimenten citeren die de kracht van onze waarneming en verwachtingen bevestigen. “Zij toonden aan dat het heel goed mogelijk is de leerprestaties en houdingen van leerlingen in positieve zin te beïnvloeden, louter en alleen door aan de betrokken leerkracht een positief vervalst beeld van de te verwachten prestaties van de leerlingen op te hangen. Daarvoor vervalsten zij de IQ-testsresultaten van bepaalde leerlingen. Ze maakten de leerkrachten in het begin van het schooljaar dus iets wijs en op het eind van het schooljaar bleek één en ander nog waar te zijn geworden ook.” Zo deelden ze ook een groep leerlingen met hetzelfde IQ op in twee groepen en zeiden aan de ene leerkracht dat hij de slimme leerlingen had gekregen en aan de andere dat die de klas dommere leerlingen had. Bleek nadien dat de testresultaten een verschil bevestigden.
Zo zien we nog maar eens dat waar wij van uitgaan, het beeld dat we vormen een enorme invloed heeft op anderen. Het is als een mal die je om die persoon heen vormt en je moet al heel bewust zijn van je eigen potentieel om hier niet door beïnvloed te worden.

Dat is dan ook één van onze taken als opvoeders: om kinderen bewust te maken van wie ze werkelijk zijn, wat hun zielekwaliteiten, wat hun levenstalenten zijn en ook wat hun groeizone’s zijn. Vanuit zachtheid en aanvaarding van hoe het levensplan in elkaar zit. In alle eerijkheid en zonder prestatiedruk. Zodat zij kunnen herkennen welk beeld bij hun past, en welk niet. Zodat ze hun eigen weg bewandelen en niet de onze. Zodat ze kunnen zien dat ze mooie wezens zijn en schoonheid in zich dragen. Want in de huidige westerse maatschappij wordt veel te veel druk geleged op presteren, uitblinken en oordelen waardoor er teveel op hun tekortkomingen en fouten gefocusd wordt.

Kan jij het kind telkens weer vol nieuwe mogelijkheden zien? Dat is jouw creatieKRACHT!

Probeer maar eens samen te werken met een collega die een hekel aan je heeft, ook al toont die het niet, toch zal je voelen dat het wringt. Het zal naar alle waarschijnlijkheid op zijn minst een moeilijke samenwerking zijn en vermoedelijk zal je onbeholpen overkomen of meer fouten maken dan gewoonlijk.

Vraag je zelf eens af: wanneer ik iemand tegenkom of terugzie, zie ik eerst de problemen of eerst de kwaliteiten? Waar is je focus? Blik eens terug op de voorbije 48 uur. (pauze, even ogen sluiten en echt doen!) Heb je teruggedacht aan de problemen of aan de mooie momenten?

Moest ik bij elke cliënt focussen op diens gebreken, angsten en beperkende mentale patronen, en enkel hiermee bezig zijn dan zou ik hele zware dagen hebben. Maar ik zie telkens weer, onder die angsten of emoties, de werkelijke kracht liggen, dat wat die persoon in zich draagt en waar die naar op zoek is. Daaruit bestaat het voornaamste deel van mijn behandelingen en gesprekken: het licht van de ziel aanraken, oplichten zodat het terug ingeademd kan worden.

Liefde als straf

Bij de Babemba stam in Zuid-Afrika hebben ze  een bijzonder mooie traditie wanneer iemand zich zich misdraagt of onaanvaardbare dingen doet. “Deze wordt naar het centrum van het dorp gebracht en omringd door alle bewoners. Iedereen begint dan elk om beurt en ongeacht zijn of haar leeftijd hardop tegen de beschuldigde te praten en somt alle goede dingen op die de persoon in zijn leven heeft gedaan. Elke mooie gebeurtenis en elke positieve ervaring worden in detail en met nauwkeurigheid opgeroepen en verteld. De beschuldigde wordt gewezen op zijn positieve eigenschappen, op zijn goede daden en sterke punten en zijn vriendelijkheid en behulpzaamheid worden zorgvuldig en uitvoerig gereciteerd. De healing ceremonie duurt vaak meerdere dagen en houdt niet op totdat iedereen is uitverteld over alle positieve opmerkingen die hij over de persoon in kwestie kan verzamelen.”

In-beelden: het beeld in je oproepen.
  • Kinderwens: Gebruik je creatiekracht om het moeder/vadergevoel in je op te roepen. Voel de oermoeder/vader in jezelf.
  • Zwangerschap: Gebruik je creatiekracht om je in te beelden dat je kindje gezond is, alle lichaamsdelen en organen zich goed gevormd hebben, dat het een sterke baby is. Absorbeer mooie beelden, omring jezelf met zachtheid en schoonheid, luister naar muziek die jou bijzonder raakt, dans in verbinding met je kindje. Wens je kleine vreugde, dankbaarheid, liefde, vervulling, enz. toe door deze gevoelens in jezelf op te roepen en ‘door te sturen’ naar je groeiende babytje. (voor meer en uitgebreidere tips hieromtrend zie ook vorige artikels)
    Maar wees attent op het projecten van verwachtingen die je kind moet inlossen, jouw verloren gewaande dromen.
  • Ouderschap: herken en erken de kwaliteiten van je kind zodat het talenten kunnen worden. Wanneer je kind je irriteert of zorgen baart dan kan je in stilte twee dingen doen: gaan kijken naar wat het spiegelt en actief je gedachtenlandschap herscheppen met positieve gedachten over je kind.
    Weet dat wanneer je kind zich ‘misdraagt’/moeilijk doet het eigenlijk een vraag is naar aandacht en liefde.
  • Leraren: Heb je een moeilijke leerling in de klas? Zet hem/haar eens extra in de kijker door zijn/haar positieve kanten te belichten, maak een talentenbord,... en zet niet enkel de doe-kwaliteiten maar vooral de deugden in de kijker. Dit kan bijvoorbeeld ook met deugdenkaartjes. (zie link in bronvermelding)
  • Partners: Hoeveel percent van je gedachten over je partner besteed jij aan ergernissen en hoeveel aan appreciatie?
  • Jezelf: Hoe vaak denk jij over jezelf: dit kan ik niet/dit zal ik nooit kunnen/dat is niets voor mij/...? Elke keer opnieuw vorm je die mal om jezelf heen waarbij je je verwachtingspatroon aan jezelf bevestigt. Zie jezelf eens in een nieuw daglicht, neem je voor dat het je vroeg of laat wél zal lukken en gebruik je verbeeldingskracht waarbij een een beeld schept van jouw nieuwe ik en dit beleef in elke cel hoe het zou zijn.

Artikel geschreven door Kathlien Bridoux
>Niets van dit artikel mag kopiëerd worden zonder toestemming te vragen aan de auteur <                                                                
 Dit artikel is verschenen in het PURE CHILD magazine van juni 2018
meer artikels lezen
Bronnen:
Experiment leerkrachten: https://www.klasse.be/archief/het-effect-van-de-glazen-bol/
Babemba stam: https://www.tijdschriftpositievepsychologie.nl/casussen/straf , Beschreven in het boek ‘Contact: The First Four Minutes’ van Leonard Zunin, Ballantine Books, 1979
Deugden: http://www.deugdenkaarten.nl/media/Misc/6743poster52deugden.pdf

 

Comments are closed.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.